bowlingbanen

ABV

De jeugd van de Amstelveense Bowling Vereniging traint een keer per week bij Bowling de Kegel. Dit is een leuke training, waar iedereen aan mee kan doen. Onder begeleiding wordt er op techniek geoefend. Ook worden er wedstrijden gespeeld en toernooien georganiseerd. De ABV Jeugd traint iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.

ABV (Amstelveense Bowling Vereniging):
Website: www.abvbowling.nl
E-mail: 
Postbus 2130
1180 EC Amstelveen

DSC_3208
DSC_3439

Regio selectie Midden op bezoek in De Kegel in Amstelveen

Op 20 april 2019 was de NBF selectie van regio midden in De Kegel van Amstelveen te gast om in de ochtend van 10:00 – 14:00 te trainen (zie foto). De Regio Midden selectie bestaat uit bowling talenten uit de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Klik hier voor meer informatie.

20190420_122921

Bowlen kan ook professioneel

Bowling is een sport dat is afgeleid van het kegelen, waarbij je met een bal een aantal pins (10) moet proberen om te gooien. Het is in Nederland vooral bekend als recreatieve sport of amuserend spel “Future Bowling” dat wordt gespeeld met familie of vrienden, MAAR:

Wist u dat de “Nederlandse bowling federatie” veel leden heeft die de bowlingsport heel leuk vinden en deze sport graag beoefenen?
Wist u dat er wereldwijd en ook in Nederland op hoog niveau professioneel wordt gebowld en getraind?
Wist u dat Nederland zelfs een Wereldkampioen bowling en een aantal Europese jeugd kampioenen heeft?

Wist u dat er in Noord Holland NJTL (Nationale jeugd trio league) wedstrijden worden gespeeld door de bowlingjeugd uit Amstelveen?

Als je jeugdlid bent van de ABV (Amstelveense Bowling Vereniging) en de wekelijkse (technische) bowling trainingen gaat volgen, kun je je bowling talent verder ontwikkelen en in ons jeugd team meespelen met deze NJTL wedstrijden.
Je kunt dan doorgroeien van de Plaatselijke vereniging naar 1 van de regio`s (bijv. REGIO MIDDEN). Als je heel goed bent en veel bowling talent hebt,  zelfs doorgroeien naar de voorselectie en selectie. Waarna je na selectie Europees gaat bowlen en Nederland gaat verdedigen in de gehouden bowling toernooien.
 

DSC_3284

Wil jij dat ook?

In de Kegel in Amstelveen is het mogelijk om als jeugdlid of senior het bowlingspel te leren, er wordt wekelijks huisleague  gespeeld en er kunnen trainingen worden gevolgd.
Deze trainingen worden gegeven door een gediplomeerd trainer (ETBF), die op zaterdagen de jeugd huisleague organiseert maar ook bowlingtrainingen geeft op zaterdag ochtenden (9-12) aan de jeugd en senioren uit de regio.
Wilt u zelf of heeft u een zoon of dochter die eens wil komen kijken over wat de bowlingsport nu precies inhoud? Dan kunt u altijd een keer komen kijken.

Hoe moet ik bowlen?

Bij bowling is het de bedoeling om met een bal op een baan van kunststof of hout de 10 kegels, ook wel pins genoemd, aan de andere kant van de baan om te gooien en te sparen met een zogenaamde “bowlingbal”.
Een bowlingbal heeft een diameter van 21,7 cm en mag maximaal 7,2 kilo wegen.
In de bal zitten drie gaten waarmee je de bal vast kunt houden(ring vinger, middelvinger en je duim).
De baan waarop gespeelt wordt is 105 cm breed en heeft een lengte van 18,3 meter vanaf de beginlijn tot en met de eerste pin.
De pins worden in een driehoek geplaats met 1 pin voorop, daarachter 2 dan 3 en de laatste lijn heeft 4 pins.
 
Als je een strike gooit, dan heb je 10 punten verdiend, maar daarbij worden nog de eerste twee volgende beurten als bonus bij opgeteld. En omdat na een strike de pins om zijn is de beurt om en tellen deze punten pas mee bij je volgende beurt. Gooi je daarna een 'open frame' door bijvoorbeeld eerst 6 en dan 3 pins om te gooien, heb je in frame 1 een extra score van 9 punten. Dus 10 + 9 = 19. In het geval dat je na een eerste strike weer een strike gooit, dan zal de tweede bonusgooi pas in de derde frame plaatsvinden. Gooi je daar ook een strike dan scoor je in frame 1 de maximale score van 30 punten.
Als je een spare gooit, dan heb je ook 10 punten gehaald, en krijg je 1 x bonuspunten extra uit de volgende beurt. Na een spare kun je maximaal 20 punten krijgen als je de beurt erna alles in één keer omgooit (en dan heb je weer een strike).
Gooi je een open frame (dus niet alles om na twee beurten, dan heb je alleen de punten gescoord van het aantal pins dat je hebt omgegooid. Dit is dan dus altijd minder dan 10. En je krijgt geen bonuspunten bij de volgende worp.
De maximale score die je kan halen per 10 frames is 300 punten. Hiervoor moet je wel 12 strikes achter elkaar gooien (10 frames en 2 extra worpen in de 10e frame)

Klik hier voor meer informatie.

DSC_3310

Reviews

Beau Maassen, jeugdlid ABV:
Vanaf mijn 9de jaar tot nu, zit ik al op de leukste sport (bowlen) van Nederland.
In deze lange periode heb ik heel veel geleerd van mijn trainer/coach. De bowling sport heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.
De bowling sport is heel erg interessant en spannend, Dat komt mede door de spanning bij wedstrijden en de mentaliteit om gefocust te blijven om te willen winnen.
Elke zaterdagochtend traint de jeugd in Amstelveen. De jeugd is een hele leuke vrienden groep, die de techniek van het bowlen verder willen ontwikkelen om een topsport bowler te worden.
De spannendste en de leukste periode was toen ik zelf 16 jaar was en ik werd opgenomen in de voorselectie van het EK jeugd. Bij de beste 8 jeugd meiden en 8 jeugd jongens van Nederland werd ik in het team opgenomen.
Een leerzame en een intensieve periode, heb in deze tijd veel geleerd maar heb ook mijn mentaliteit moeten aanpassen. Een fantastische levens ervaring.
Bowlen betekent voor mij: genieten, gevoel uiten, sportieve instelling. 
Never change a winning team.

Brian Lo, jeugdlid ABV:

Hallo ik ben Brian, ik ben 15 jaar en ik bowl al sinds ik 10 jaar ben. Ik doe het dus al een aantal jaar. Ik ben er redelijk goed in geworden. Dat komt mede door de trainingen die ik heb gekregen van mijn trainer Richard. Hij heeft mij geholpen tot de speler die ik nu ben. Daarnaast is de spelersgroep zeer gezellig. Je leert veel van elkaar en je kan alles tegen hun vertellen. Ik bowl anders dan de meesten bowlers, ik bowl met 2 handen. Deze techniek zorgt ervoor dat ik meer curve kan creëren. Wat dus super vet is. Hopelijk zie ik jou op de baan!

Bowing fan, senior ABV:
Sinds 2016 is bowlen voor mij een sport, voor die tijd dacht ik aan bier en bitterballen bij het bowlen. Ik heb me erg vergist in de eenvoud van de bowlingsport, het is namelijk een zeer dynamisch en uitdagende sport. Meest opvallend voor mij is de sportiviteit tussen de spelers onderling.
Iedere week train ik nu in Bowling “De Kegel” trainer (Richard Maasen), die ons probeert te helpen zo goed mogelijk de meest recente bowling technieken toe te passen.
Voor mij begon het met kijken naar mijn zoon van 10 jaar, net begonnen met sport bowlen. Ik zat op dat moment achter 2 jeugdspelers.
Deze jeugd bowlers bowlde met het grootste gemak de bal van links naar rechts(inside-out) effect en gooide daarmee de ene strike na de andere. Later bleken dit 2 jongens uit de top van NL te zijn die bij ons in Amstelveen trainden. Na 2 uur was ik overtuigd dat sport bowlen aanzienlijk leuker is zelf te beoefenen dan deze sport van een stoel te bekijken.
De jeugd in Amstelveen traint op de zaterdagen naast de senioren (dames/heren)en bowlen ook met het inside-out effect.
  
Ik nodig je uit om eens naar bowling “De Kegel” te komen en mee te trainen/bowlen, om te voelen wat het betekent als je een bal met de juiste bowlingtechniek op de baan legt. Vooral het plezier en de glimlach waarmee dat gebeurt.

 

DSC_3453